Politiek en Expressie

RTL+Verkiezingsdebat+foto_932.jpg

Source: Televisier

To be or not to be (seen)

Met de tweede kamerverkiezingen voor de deur is er weer een stortvloed aan campagnes, politieke debatten en aangedikte idealen die de revue passeren.  

De televisie is de arena geworden in het gevecht voor de stem van de kiezer. Hoe heftiger de confrontatie hoe hoger de kijkcijfers.

In dit politieke circus is de lijsttrekker het levende visitekaartje geworden voor alles waar de partij voor staat. Het totale imago van een partij  gevisualiseerd in één persoon. 

Hierbij komt de belangrijke vraag naar boven “ Wat moet die persoon uitstralen en hoe bereik je hiermee je beoogde publiek”?

 Het uitgangspunt is natuurlijk de inhoud van de ideologie. Wat zijn de idealen binnen de partij en wat wordt er gedaan om deze te verwezenlijken? 

Aangezien de wereld steeds meer visueel is ingesteld wordt de uiterlijke verschijningsvorm steeds belangrijker. De vorm moet de inhoud onderstrepen! 

Uiteindelijk is de lijsttrekker in een tv debat het levende uithangbord van zijn of haar partij en moet dan ook bewerkstelligen dat het spotlicht gericht blijft op zichzelf als middelpunt. Niets is zo funest in een debat als verdwijnen in de schaduw van de tegenstander! 

Zowel mannelijke als vrouwelijke politici ondervinden hierbij hun eigen uitdagingen voor wat betreft de uiterlijke presentatie in de media.

Source: Het Parool

Een lijsttrekker van het mannelijk geslacht presenteert zich doorgaans in een donkerblauw pak met wit overhemd om serieus te worden genomen en senioriteit uit te stralen. Alleen de keuze van de kleur en vorm van de das geeft hem nog wat ruimte om zich te profileren binnen deze uniform cultuur.

Heel weinig politici durven hierin verder te gaan. Een voorbeeld van politieke ongehoorzaamheid is minister de Jonge die opvalt door zijn bijzondere schoenkeuze.

Zodra echter zijn prestaties binnen de politiek tegenvallen wordt meteen zijn kop boven het korenveld afgemaaid. Hij zou dan te ijdel zijn en hierdoor niet genoeg gefocust om zijn werk goed te kunnen doen. Terug in het uniform en snel!

d336d6fd509a6b221e3e10b0e12e4374.jpg

Het kan altijd nog erger.

Bij vrouwelijke politica ligt dit probleem echter nog gecompliceerder dan bij mannen. 

De keuze voor het gekozen uiterlijk is veel breder en hierdoor de kuil om in te vallen vele malen groter. 

Tè mannelijk, te vrouwelijk, te androgyn, te hard, te zacht, te saai, te sexy of te nuffig zijn maar een paar voorbeelden van de stempel die snel geplaatst is.

Te weinig aandacht voor het uiterlijk creëert een imago van slonzig, onzijdig, onaantrekkelijk en vaak dus ook oninteressant. Hierdoor kan de aandacht en interesse voor de inhoud behoorlijk verslappen.

Te veel aandacht voor het uiterlijk wordt dan vaak weer gezien als oppervlakkig waardoor deze vrouwelijke lijsttrekker een grote kans heeft niet serieus te worden genomen. 

Het vinden van de juiste snaar die de beoogde boodschap overbrengt is daarom uitermate belangrijk om geloofwaardig over te komen en gezien te worden! 

Heel interessant was het eerste verkiezingsdebat waar twee vrouwen zich staande moesten houden tussen vier mannelijke collega’s die gekleed waren in het donker blauwe symbool van besluitvaardigheid, kracht en overwicht. Ga daar maar aan staan.

Beide links georiënteerde dames hadden gekozen voor een bepaalde uitstraling en jammergenoeg te weinig nagedacht of ze hiermee het gewenste effect zouden bereiken. 

Helaas sloeg Lilian Marijnissen van de SP dit keer volledig de plank mis. Vanuit de linkse ideologie gezien was het feit dat ze een pak droeg wat al meerdere keren gedragen was natuurlijk een mooi symbool van economisch en milieuvriendelijk bewustzijn.  Wat echter meteen bij opkomst al duidelijk was en zich steeds meer openbaarde gedurende het debat was het feit dat de zachte kleur rose, in combinatie met lichte gelaatstrekken, haar volledig in de achtergrond deden verdwijnen. Zelfs psychologisch leek dit door te werken in haar overtuigingskracht want ze kwam steeds minder aan het woord en leek volledig op te lossen in de achtergrond. Juist voor een lijsttrekker van de SP had power in de uitstraling meer vertrouwen gegenereerd in het opkomen voor de sociale gelijkheid in de maatschappij . Dit alles werd ook nog eens pijnlijk onderstreept door de foto in de media waarin ze achterin geplaatst stond en slechts zichtbaar was als een klein rose vlekje in de achtergrond.

763.jpeg

Politieke Onzichtbaarheid

Source: Volkskrant

data44411529-a5c3c2.jpeg

Deze foto laat zien dat het ook anders kan.

Source: NRC

Sigrid Kaag kwam daarentegen veel beter uit de verf en was meteen ook in de frontlinie geplaatst. Met haar koninklijk blauw wist ze al de ogen op haar gericht en ze stond hierbij haar vrouwtje in het debat met vriend en vijand. Ze heeft niet voor niets voor hetere vuren gestaan in Irak!

Echter ook zij ontkwam niet aan het oog van de kritische modepolitie. Natuurlijk zag ze er oogverblindend uit en natuurlijk had ze de aandacht maar was het de aandacht die ze wilde? Ging het nu om de inhoud of de vorm? Helaas in dit geval voornamelijk om de dure jurk. Na de uitzending werd er fanatiek online geshopt om dit mooie kledingstuk te kunnen bemachtigen. Tot groot afgrijzen werd er al snel geconstateerd dat deze eye catcher niet van een goedkope kledingketen kwam maar van een exclusief merk waar zelfs Maxima haar inkopen doet. Hoe D66 onwaardig! Hoe durft ze! En dat nog wel voor een redelijk linkse partij! Hop, weer die kop er af!

Helaas had blijkbaar niemand de slogan van D66 gelezen wat zegt “ We laten iedereen vrij……. maar niemand vallen. Een oordeel is vaak snel geveld en dat door de keuze van een jurk?! De vraag blijft natuurlijk. Gelijkheid voor vrouwen in de politiek maar heeft iemand zich ooit druk gemaakt over de kosten van een mooi zittend maatpak van de heren politici?

Source: Ditjes @ Datjes

Source: Ditjes @ Datjes

Kortom: een imago wordt gecreëerd door een combinatie van innerlijke en uiterlijke factoren waarbij de uitstraling in evenwicht moet zijn met het verhaal wat iemand wil vertellen. Pas als dit een eenheid is komt de boodschap geloofwaardig over en vindt het een voedingsbodem bij de beoogde doelgroep.

Web Icon.png

 

“iENSPiRATiON”

Platvorm voor persoonlijke stijl en kleur.

Previous
Previous

Het Jaar 2023, Hoe Kleur jij die in?

Next
Next

Kamala Harris, Mrs. Vice President