Het Jaar 2023, Hoe Kleur jij die in?

Zoals ieder jaar is de periode van eind december de periode om te reflecteren. Een terugblik op het afgelopen jaar en het vooruitzicht naar het jaar wat gaat komen.

Bang voor het donker

Wat zijn de kleuren die je associeert met het jaar 2022? Het jaar waarin we dachten dat alles lichter, blijer en kleurrijker zou zijn na alle eenzaamheid, saaiheid en  opgekropte frustraties van de corona jaren

Wat zijn de kleuren van een lang voortwoekerende oorlog, van een energie crisis met als gevolg sterk oplopende prijzen en koude huizen? Van een opstapeling van politiek heen en weer getrek en onopgeloste problemen? De kleuren van lange rijen buitenlandse vluchtelingen voor opvang centra?

Het antwoord hierop is niet simpel te geven. Zwart en legergroen voor oorlog en verderf? Blauw van de kou of een rood hoofd van woede? Grijs voor een grauw bestaan of bruin voor armoede?

Snel zou je kunnen vervallen in de kleurloosheid van depressieve gedachtes.

Kleur je dag!

Wat wel geruststellend is dat kleuren niet alleen associatief werken maar ook creatief. Je hersenen interpreteren de signalen die doorgegeven worden via de ogen als er licht binnenkomt  Dit laatste is heel belangrijk : Als er LICHT binnenkomt! In het donker kun je geen kleuren zien!

De donkere dagen van kerst worden niet voor niets opgevrolijkt met lampjes en kaarsen. Familie en vrienden komen bij elkaar en kleden zich in feestelijke kleding. . Hierbij wordt er ook veel gebruik gemaakt van glitter en glimmende stoffen in paars, zilver en goud. Alles om de donkerte te verdrijven en licht en vrolijkheid binnen te laten.

Kijk met andere ogen

Kleuren beïnvloeden je emoties. Ze worden niet alleen binnengelaten door je ogen maar zitten ook verstopt in je gedachten, dromen en herinneringen. Daarom is de beleving van kleuren een heel persoonlijk proces. Associeert de een rood met passie, dans en warmte, zo kan een ander het aanvoelen als agressief, overheersend en bedreigend. De kleur van bloed kan warmbloedig zijn of koud, dood bloedend.

Droom in Kleur!

Gelukkig is niets onveranderbaar. Nieuwe herinneringen zijn altijd te maken en je emoties kunnen hierdoor positief beïnvloed worden. Creativiteit en inspiratie spelen hierbij een heel grote rol!  Het kijken naar kunst of het beoefenen hiervan haalt je uit je dagelijkse beslommeringen. Het opent nieuwe deuren en neemt je weg uit de grauwheid van de alledaagse sleur. Het is alsof je hersenen nieuwe zuurstof krijgen wanneer je dagelijkse zorgen en verplichtingen plaats maken voor het kleurenspel,schildersstreek of expressie van een kunstwerk. 

Creativiteit is het leren om dingen anders te zien dan dat je altijd gedaan hebt. De ontwikkeling om anders waar te nemen. Het mooie is dat iedereen het kan leren. Kunst kent geen grenzen of regels. Jij bepaalt of je geraakt wordt of niet.

Dan komen we terug bij de titelvraag: Hoe ga jij 2023 inkleuren? 

Kies je ervoor om je te laten beïnvloeden door de negatieve media en je mee te laten drijven op een kleurloos jaar van een komende recessie, nucleaire dreiging en klimaat problematiek zonder dat je de energie hebt om je hier tegen te verzetten of omring je jezelf met positieve kleuren die het beste in jezelf naar boven halen en je energie geven?

De hersenen zijn opgebouwd uit een linker hersen gedeelte voor logisch redeneren en een rechter gedeelte waar de creativiteit zich bevindt. Iedereen heeft beide hersenhelften dus iedereen heeft het vermogen deze creativiteit te gebruiken om negatieve gedachten om te zetten naar positieve.Een nieuwe manier van kijken opent nieuwe mogelijkheden.  Kortom, waar je je mee omringt beïnvloedt wie jij bent of kunt zijn. Of dit nu de kleuren van je huis, je uiterlijk of kunstbeleving is, veel kun je doen om krachtiger en positiever in het leven te staan.

Wees geen grijze muis maar een Micky Mouse!

Na een intensieve verbouwing van een monumentaal pand uit 1679, in het centrum van Amsterdam, opent iENSPIRATION haar deuren in maart 2023.

Een platform voor kleur en inspiratie.

Next
Next

Politiek en Expressie